Owsianka na śniadanie? Dlaczego warto ją jeść

Wszyscy mamy swoje poranne rutyny. Niektórzy z nas budzą się z alarmem, biegną pod prysznic, ubierają się, a potem pędzą do pracy w zimnie i śniegu. Niektórzy z nas wyskakują z łóżka w samą porę, by wzeszło słońce i zaczynają dzień od filiżanki kawy, być może z odrobiną cukru lub odrobiną mleka. Są też tacy, którzy śpią do późna, wylegują się w piżamie przez cały dzień, siedzą do późna w nocy… no wiesz, takie życie. 

Jeśli jesteś jednym z tych ludzi, którzy mają tak napięty harmonogram, że nigdy nie masz wystarczająco dużo czasu w ciągu dnia, aby zrobić śniadanie, oto dlaczego powinieneś rozważyć dodanie owsianki do swojej diety.

Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, owsianka jest zwykle na szczycie każdej listy. Istnieje wiele powodów, dla których jest to tak wspaniałe jedzenie, ale najbardziej godne uwagi są jego wysoka zawartość błonnika i jego niski indeks glikemiczny (GI). Płatki owsiane pomagają utrzymać zdrową wagę, ponieważ utrzymują uczucie sytości przez dłuższy czas. Pomaga również zapobiegać cukrzycy poprzez stabilizację poziomu cukru we krwi i zmniejszenie skoków insuliny – niektóre badania wykazały nawet, że osoby, które regularnie jedzą owies, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie https://catchlife.pl/ .